Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400
 
 
Cultura, Festes i Celebracions
 
 
Situació geografica
 
La Massana en Imatges
 
 
 
Parroquia de la Massana

La Massana és una parròquia d’alta muntanya, que combina una àmplia oferta de natura i aventura amb gran quantitat de propostes culturals. La Massana compta amb infraestructures hoteleres i turístiques de primer ordre. A nivell internacional, ja és coneguda pels amants de la bicicleta de muntanya, ja que Vallnord s’ha convertit en el primer mountain park dels Pirineus. A l’hivern, les pistes d’esquí atrauen millers de clients, que troben a les estacions massanenques unes magnífiques instal·lacions pensades perquè tota la familia passi les millors vacances. A la Massana hi trobareu la natura en estat pur. El Comú de la Massana treballa constantment en la preservació, conservació i difusió del Parc Natural del Comapedrosa, un espai únic presidit pel pic més alt del Principat, amb 2.942 metres.
A nivell cultural, el gran puntal de la parròquia és la Massana Còmic, un saló de gran qualitat que s’ha convertit en el punt de trobada dels grans autors de la historieta gràfica. L’últim cap de setmana d’abril arrenca cada any aquest certamen, que ja passa per la seva dotzena edició. També durant la primavera té lloc cada any Andoflora, la fira mercat de la planta i la flor per on desfilen grans artistes del món de la floristeria. Andoflora és un lloc per anar a comprar plantes i flors però també per fer una gran quantitat de tallers i concursos, a banda dels espectacles infantils, demostracions desfilades i altres activitats relacionades amb la natura.

Característiques de la Massana
La Massana és la quarta parròquia del Principat d’Andorra, en ordre protocol·lari. La seva extensió és de 65 quilòmetres quadrats – la major part, de zona arbrada- on hi viuen prop de 10.000 habitants. Limita al nord amb la parròquia d’Ordino, a l’est amb les parròquies d’Ordino i d’Encamp, al sud amb les parròquies d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany i a l’oest amb la comuna d’Auzat (Arièja) i amb els municipis d’Alins de Vallferrera (Pallars Sobirà) i de les Valls de Valira (Alt Urgell).
L’eix orogràfic central de la parròquia és format per les valls dels rius de Pal i d’Arinsal i, a la part sud del cap de parròquia, per la vall de la Valira del Nord.
El relleu és muntanyós,i els pics més alts de la parròquia són els de Comapedrosa (2942m alt), Medacorba (2914m alt), Sanfonts (2888m alt), Pla de l’Estany (2859m alt), i Racofred (2837m alt).
Entre els estanys de més extensió hi ha els estanys Forcats, els de Montmantell, l’estany Negre i el de les Truites.
La superfície dedicada a l’agricultura és de 262ha ( el 14 per cent del total d’Andorra) i a l’estiu se celebra a les bordes de Setúria, la tradicional benedicció del bestiar.
El creixement de la parròquia se centra en l’economia turística basada en els esports de muntanya, la construcció i la promoció immobiliària. Vallnord és el motor de l’oferta turística. L’estació està formada pels sectors de Pal i Arinsal (a la Massana) i Ordino-Arcalís (situat a la veïna parròquia d’Ordino).
A la Massana hi trobareu diferents instal·lacions i serveis esportius, com les pistes descobertes del parc del Prat del Colat, la pista polivalent del Camp de Santa Caterina, els parcs infantils als diferents pobles i -de titularitat privada- el centre esportiu d’Anyós, el camp de golf El Torrent a Xixerella i  el Club Hípic a l’Aldosa.
Tot el territori andorrà és ple de vestigis del romànic. El patrimoni massanenc està format pel pont de Sant Antoni, les esglésies de Sant Cristòfol d’Anyós, Sant Andreu del Prat del Campanar d’Arinsal, Sant Climent de Pal i Sant Romà d’Erts. Justament, per entendre aquest estil artísitc, es va crear el centre Andorra Romànica. La Massana compta amb dos equipaments museístics més: el museu etnogràfic de Casa Rull, a Sispony, i la Farga Rossell, una antiga farga rehabilitada que ens explica com es treballava el ferro. La parròquia de la Massana està formada per set quarts: la Massana, l’Aldosa, Anyós, Sipony, Arinsal, Erts i Pal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme  
Comú de la Massana
Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736900