Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme  
Descobreixla Massana Prohibit avorrir-se On menjar ala Massana On dormir ala Massana
 
Descobreix la Massana
 

Sant Climent de Pal

Pal és un dels pobles rurals més ben conservats de tot Andorra. A més, forma part d'un pla especial de protecció des de 1997. Al centre del poble s'alça l'església d'origen romànic de Sant Climent construïda entre els segles XI i XII i que encara conserva alguns dels seus paraments originals.
Aquest edifici presenta algunes intervencions posteriors a la seva data de construcció. La planta és rectangular i l'absis original d'època romànica i segurament semicircular no es conserva, per tant, avui hi trobem un absis de planta quadrada que el situaríem al final del segle XVII i principi del XVIII.
L'accés a l'interior del temple és a partir d'un porxo fet al segle XX per Cèsar Martinell, del qual destaca un arc de mig punt decorat amb dents de serra. A l'interior i al costat de l'absis es pot accedir al campanar romànic llombard de planta quadrada i tres pisos d'alçada. D'aquest campanar destaquen les finestres geminades dobles del tercer pis, atípiques en campanars de petites dimensions com aquest i que constitueixen un element únic a les valls andorranes.
A l'interior de l'església trobem una pica baptismal original de granit. A l'altre costat s'observa una segona pica del segle XII que, en aquest cas, servia per emmagatzemar oli. Dues altres peces a destacar són la creu de fusta policromada del segle XII, i el retaule barroc de l'absis que va ser realitzat al 1709 i dedicat a sant Climent. .

Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana
Església parroquial del segle XVII, construïda sobre un antic temple medieval. De l’època medieval es conserva una pica beneitera i un canelobre de ferro forjat. L’interior guarda cinc retaules barrocs, datats entre els segles XVII i XVIII.

Sant Cristòfol d’ Anyós
De base romànica del segle XII, però molt modificada entre els segles XVI i XIX. Encara s’hi conserva un sant sopar d’estil protogòtic datat del segle XIV. S’hi pot veure un retaule realitzat per Joan de Monterde del segle XVI i un cicle pictòric de la mateixa època dedicat a St. Cristòfol.

Sant Ermengol de l’Aldosa
Edifici datat entre els segles XVIII i XIX, amb nau de planta rectangular, absis quadrangular i campanar d’espadanya. A l’interior conserva un retaule que combina una taula barroca amb pintures sobre tela del segle XIX atribuïdes al pintor Oromí de la Seu.

Sant Andreu d'Arinsal
Del segle XVII, amb diverses modificacions posteriors i restaurada en la seva totalitat entre els anys 1963 i 1964, segons un projecte de l’arquitecte català Cèsar Martinell.
L’interior acull una petita talla barroca de sant Andreu i un retaule del segle XVII dedicat a la Mare de Déu del Roser, popularment coneguda com a Mare de Déu de les Neus.

Sant Andreu del Prat del Campanar d'Arinsal
De propietat particular, es tracta d’una reconstrucció del segle XX de la primitiva església romànica destruïda per dues allaus.

Sant Romà d’Erts
Del segle XVIII, construït en un lloc proper a l’antiga capella romànica. Té un campanar d’espadanya de dos ulls sobre l’entrada i un porxo. Conserva un retaule barroc procedent de l’antiga església amb pintures que evoquen el martiri de sant Romà.

Sant Joan de Sispony
Edifi ci construït al segle XVII, molt possiblement sobre els fonaments d’una antiga construcció medieval. A l’interior conserva un cicle pictòric amb representacions del santíssim sagrament i de la Passió de Crist del pintor Josep Oromí del segle XIX.

Sant Antoni de la Grella de La Massana
Edifici adossat a la roca de les gorges del riu Valira d’Orient. Capella d’origen romànic, reconstruïda pràcticament en la seva totalitat. Dedicada a sant Antoni Abat, patró dels traginers, a qui invocaven abans de passar per aquest mal pas engorgat....

Vista Busines View
 
 
Esglésies La Massana
 
 
 
 
 
Comú de la Massana
Avda. Sant Antoni, 29   AD 400 - La Massana
Tel. +376 736900