Contradans 2022, del 14 al 16 d'octubre, a les Fontetes

La segona edició del Festival de dansa i cultura tradicional es farà a la Massana del 14 al 16 d’octubre i es complementa amb el documental ARREL produït per Fira Mediterrània, una exhibició del Drac d’Olivella, tallers i un mercat d’artesans.

Dos grans grups de renom seran els protagonistes de l’edició d’enguany del CONTRADANS que se celebrarà del 14 al 16 d’octubre a la Massana. D’una banda, el grup dansaire gallec Nova Galega de Danza que fusiona tradició i vanguàrdia amb dansa i música d’arrel gallega actuarà el dissabte 15 a les 17h. La companyia gallega ha rebut nombrosos premis entre els quals destaquen els de l’espectacle que podrem veure a la Massana -Leira no Camiño- obtenint el premi Max al millor ballarí, Ivan Villar, i l’espectacle va ser finalista als Max 2021. De l’altra, hi haurà l’actuació conjunta de la Cobla Catalana dels Sons Essencials -autodefinits com a polinstrumentistes- amb l’Esbart Valls del Nord. La seva actuació constarà de nou cançons, cinc de les quals s’estrenen amb l’Esbart dansant i es podrà veure el dissabte 15 a les 12h. A més, aquest any actuarà com a esbart convidat l’Esbart Sant Romà amb el seu darrer espectacle Traces de Folk el diumenge 16 a les 12:45h.

L’agenda del festival la completen un taller de dansa impartit pel director de Nova Galega de Danza, Jaime Pablo Díaz el diumenge 16 a les 10h. a la Sala la Closeta; la projecció del documental ARREL, produït per Fira Mediterrània de Manresa, el dissabte 15 a les 19:30h al Teatre les Fontetes; i una exhibició del Drac d’Olivella el dia de la inauguració, el divendres 15 a les 19h. El Drac d’Olivella és un  dels dracs en actiu més antics de Catalunya.

A l’igual que en l’edició de l’any passat, el Festival de dansa i cultura tradicional es complementa amb una mercat d’artesans que compleixen amb l’essència del certamen, és a dir, l’evolució del seu ofici de la tradició a la contemporaneïtat: cistelleria, tints, ceramista, artesans de la música, bestiari festiu, forjadors, treball amb fusta i pissarra, miniatura en pedra seca, espardenyeria, trementinaires, pedra seca... amb tallers pràctics per saber-ne una mica més del seu ofici.

La presentació del CONTRADANS 2022 s’ha fet aquest dimecres al migdia a la Massana a càrrec del conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Guillem Forné, i de la presidenta de l’Esbart Valls del Nord, Meritxell Rabadà.

Forné ha destacat “el suport del Comú de la Massana a la cultura popular i la programació excepcional d’aquesta edició, tant a nivell local com d’artistes convidats”. De la seva banda, Rabadà ha dit que el CONTRADANS “és la mostra de l’evolució de la cultura popular i com aquesta es va adaptant als temps”. Tant Forné com Rabadà han expressat la voluntat que CONTRADANS s’acabi convertint “en el punt de trobada i de col·laboració entre esbarts del país i grups de renom internacional, al mateix temps que va ampliant any rere any el seu contingut a d’altres manifestacions culturals que lliguin amb la filosofia del festival”.

Totes les activitats del CONTRADANS es desenvoluparan a la plaça de les Fontetes de la Massana, a excepció del taller de dansa que es farà a la Sala la Closeta, i la projecció del documental ARREL que es durà a terme al Teatre les Fontetes.

21/9/2022