Sant Climent de Pal

Pal és un dels pobles rurals més ben conservats de tot Andorra. A més, forma part d'un pla especial de protecció des de 1997. Al centre del poble s'alça l'església d'origen romànic de Sant Climent construïda entre els segles XI i XII i que encara conserva alguns dels seus paraments originals.
Aquest edifici presenta algunes intervencions posteriors a la seva data de construcció. La planta és rectangular i l'absis original d'època romànica i segurament semicircular no es conserva, per tant, avui hi trobem un absis de planta quadrada que el situaríem al final del segle XVII i principi del XVIII.
L'accés a l'interior del temple és a partir d'un porxo fet al segle XX per Cèsar Martinell, del qual destaca un arc de mig punt decorat amb dents de serra. A l'interior i al costat de l'absis es pot accedir al campanar romànic llombard de planta quadrada i tres pisos d'alçada. D'aquest campanar destaquen les finestres geminades dobles del tercer pis, atípiques en campanars de petites dimensions com aquest i que constitueixen un element únic a les valls andorranes.
A l'interior de l'església trobem una pica baptismal original de granit. A l'altre costat s'observa una segona pica del segle XII que, en aquest cas, servia per emmagatzemar oli. Dues altres peces a destacar són la creu de fusta policromada del segle XII, i el retaule barroc de l'absis que va ser realitzat al 1709 i dedicat a sant Climent.