La Benedicció de Setúria ha permès reforçar enguany el suport del Comú de la Massana al sector ramader, apropant la tradició a la ciutadania, un projecte compartit amb el Govern d’Andorra.
El cònsol menor, Roger Fité, ha assegurat que “des del comú de la Massana apostem fermament per visibilitzar la important tasca dels ramaders i també de donar-los suport i ajudar-los amb les pastures, amb formacions, intercanvis i altres accions per garantir que el sector primari continuï endavant”.
Per la seva part, el director del Departament d'Agricultura i Ramaderia, Josep Casals, ha destacat l'aposta del Govern per acompanyar el sector i garantir així un relleu generacional. En aquest àmbit ha destacat les diferents iniciatives legislatives que el Govern ha desenvolupat els últims anys per facilitar, per exemple, la construcció d'explotacions agrícoles i ramaderes més mecanitzades i adaptades a les necessitats actuals del sector.
Enguany, com a novetat destacada, més de 300 ovelles han travessat el centre de la Massana en una ruta urbana, des de la plaça de l’Església fins al Prat Gran. Un recorregut emocionant que ha despertat molta expectació i ha fet visible la transhumància, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2023. Aquesta pràctica ancestral, que consisteix en el desplaçament estacional del ramats, és un patrimoni viu que tant el Comú de la Massana com el Govern d’Andorra volen donar a conèixer amb accions com la d’aquest matí, que han acostat la transhumància tant als més petits com als més grans. Aquesta mostra ramadera ha estat possible gràcies a la col·laboració de Casa Llumeneres de Sant Julià de Lòria, que des de fa anys porta les seves ovelles a péixer a les muntanyes massanenques.
La jornada ha continuat amb la benedicció de les pastures al Serrat de l’Esmaligat, a càrrec de mossèn Sàrries, que ha beneït tant les pastures com els bestiar i els assistents a l’acte. Durant aquest estiu peixeran a les muntanyes massanenques al voltant de 350 caps de bestiar boví i equí, a més de 1.400 ovelles, procedents de setze cases ramaderes.
Una altra de les novetats d’aquesta edició ha estat el dinar camperol, a càrrec de la Confraria de Sant Antoni, elaborat amb productes de proximitat. Aquest any el dinar, tradicionalment dedicat als ramaders, s’ha obert també a les persones que els han volgut acompanyar a la festa ramadera per excel·lència.
Aquesta nova proposta s’ha plantejat com a prova pilot, amb 250 persones assistents, una xifra que el cònsol menor considera ben dimensionada perquè tothom pugui gaudir plenament de la festa. El dinar ha comptat amb productes locals: carn de Ramaders d’Andorra, embotits de Cal Jordi, coca masegada del forn Xamba, mató de casa Raubert i mel i melmelada del Pastador. Tots els comensals han destacat l’alta qualitat dels productes i han gaudit tant de l’àpat com de la jornada de convivència amb els ramaders, pastors i altres professionals del medi, a més de les autoritats nacionals i comunals.
Aquest format renovat ha estat molt ben acollit per part dels participants i ha posat de manifest la voluntat de continuar treballant per enfortir el vincle entre la parròquia i la seva identitat ramadera. De cara a la següent edició, el Comú de la Massana convocarà els ramaders per fer una valoració conjunta i introduir possibles millores.
Els actes continuaran al vespre al poble de Pal, amb una hamburguesada popular, amb carn d’Andorra, i la projecció del documental “Camins de tradició: la transhumància al Principat d’Andorra”, produït per Patrimoni Cultural. “Avui hem viscut una jornada amb moltes activitats lligades amb un fil conductor que és la transhumància i el suport al sector primari”, ha explicat Fité.
La Benedicció de Setúria ha estat el preludi d’un cap de setmana dedicat a la ramaderia i la transhumància. Els actes continuaran diumenge a Sant Julià de Lòria, configurant un programa conjunt que contribueix a donar valor al sector primari i als oficis de muntanya.
28/6/2025