Rècord de participació, a l’Escudella de Sant Antoni de la Massana

Més de 1.600 racions s’han servit a l’escudellada popular de la Massana, una xifra que supera fins i tot la participació dels anys en què Sant Antoni havia caigut en cap de setmana. Els assistents han assegurat que l’escudella estava boníssima i que tot i la consistència dels ingredients, entre els quals destaquen productes locals com la trumfa o la carn d’Andorra, el caldo era lleuger. El secret és, com explica Josep Maria Troguet, cap de la Confraria d’Escudellaires de la Massana, que els brous es preparen el dia abans per poder desgreixar-los.

Qui també ha valorat molt positivament l’escudella massanenca ha estat l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que ha convidat als massanencs a la festa del Ranxo -una vianda similar a l’escudella-  que se celebra a la seva localitat, el dimarts de Carnaval. La coincidència en aquesta festa gastronòmica és un dels motius que ha conduit a l’agermanament entre la Massana i Vidreres.

Avui s’ha formalitzat aquest lligam d’amistat, amb la descoberta d’una escultura de Toni Cruz, a la mateixa plaça de les Fontetes, que vol ser un homenatge als escudellaires de les dues poblacions. Es tracta d’una creació de gran format, en ferro corten i plom, d’uns dos metres d’alçada, en que un home i una dona estan elaborant una escudella. De nit, el conjunt escultòric s’il·luminarà amb uns leds blancs.

La cònsol major, Olga Molné, ha afirmat que “Vidreres i la Massana compartim els mateixos valors i treballem per fomentar les tradicions. Amb aquest agermanament, podrem establir una relació continuada per intercanviar punts de vista i organitzar trobades que ens enriqueixin a nivell cultural i també social”. Molné ha remarcat que a banda de l’escudella, les dues poblacions coincideixen també en l’organització de fires florals a la primavera i també la festivitat dels patrons, Sant Iscle i Santa Victòria. L’alcalde de Vidreres espera que amb aquest agermanament es doni un impuls a la tradició escudellaires i que en el futur pugui esdevenir patrimoni immaterial de la UNESCO.

La festa de Sant Antoni ha començat amb la tradicional missa a l’església de Sant Antoni de la Grella, amb la participació de les corals Sant Antoni i les Orenetes de la Massana. Com sempre, l’acte litúrgic ha acabat amb els tradicionals Goigs en Llaor del Gloriós Sant Antoni Abat.

La celebració ha continuat a les Fontetes amb els tradicionals Encants, conduits per Assumpta Casanovas i Júlia Troguet, en la qual s’han subhastat diferents lots d’embotits i coques del país.

L’Esbart Valls del Nord ha fet gaudir el públic concentrat a les Fontetes, amb diferents danses, com el Ball de Bastons de la Massana, que s’han atrevit a ballar algunes autoritats presents a l’acte.

17/1/2023